Anchetatorii fac verificări cu privire la fapta de tentativă de omor calificat cu premeditare, având indicii că medicul Lucan ar fi încercat să secționeze în mod intenționat artera unui pacient, pentru a-l pune într-o situație dificilă pe un coleg de-al său.
Cercetările sunt făcute în același dosar în care Lucan este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat.
„Cu ocazia efectuării unui transplant renal (..) pentru a-l pune într-o situație dificilă pe martorul Suciu Mihai Domnuțiu cu care se afla într-o stare de vădită contradictorialitate, pretextând că dorește să participe în mod direct la operațiunea ce presupunea pregătirea grefei renale în pofida faptului că de o mare perioadă de timp nu mai făcuse acest lucru, inculpatul Lucan Mihai a manipulat de o așa manieră instrumentarul chirurgical practicând o incizie asupra sinusului arterei renale într-o zonă care nu era vizibilă după care l-a pus la dispoziția membrilor echipei de chirurgi condusă de către martorul Suciu Mihai Domnuțiu , părăsind la scurt timp sediul ICUTR”, potrivit referatului întocmit de procurori.
Mihai Lucan a fost reținut în 21 decembrie, iar în 22 decembrie, judecătorii de la Tribunalul București au decis să respingă cererea de arestare preventivă a DIICOT, dispunând cercetarea sub control judiciar.
În referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit de procurori apar informații potrivit cărora, în anul 2016, medicul ar fi luat legătura cu mai multe persoane influente în cadrul unor instituții ale statului, în contextul unor verificări ale Corpului de Control al Ministerului Sănătății efectuate la ICUR.
Una dintre persoanele contactate este fostul șef al Agenției Naționale de Transplant, Victor Zota.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că în seara în care medicul Mihai Lucan a fost reținut, a fost găsit asupra lui un jurnal care conținea date despre persoane din sistemul judiciar.
Din cercetări ar fi reieșit că doctorul i-ar fi cerut avocatei sale să facă un cerc protector în jurul lui.